Interview Valuas Zorggroep

Interview Valuas Zorggroep

De kracht van een complementair team

Wanneer je elkaar aanvoelt, er meer is dan een klik, je elkaar aanvult en het beste in elkaar naar boven haalt, dan raakt ondernemerschap in een stroomversnelling. Daarover, en over het delen van DNA zónder bloedband, spreken we met de mensen achter Valuas Zorggroep. Valuas is de meest recente investering van Navitas Capital.

Inge en Erik van den Boom startten in 2011 Valuas Zorggroep. Ze kennen elkaar sinds Erik nog maar vier jaar was. Als nieuwe liefde van zijn vader Leon speelde Inge een belangrijke rol in Eriks opvoeding, maar een bloedband delen zij dus niet. Wel delen zij hun ondernemerschap en de drive om zich onder alle omstandigheden voor honderd procent te geven. “Doorzettingsvermogen kan je ontwikkelen, maar als je geen drive hebt kom je nergens.”

Alternatieve exploitatieoplossing

Het begon met het ouderlijk huis van Erik, dat Leon en Inge probeerden te verkopen. Het was 2008, er was crisis en de woningmarkt lag op z’n gat. Leon en Inge hadden een ander huis gekocht en de verhuisplannen waren gesmeed. Maar wat te doen met de mooie woning in Huizen? In de zoektocht naar alternatieven, ontmoette de familie Van den Boom een vrouw die zeven ouderen verzorgde. Zonder winstoogmerk, maar met de ambitie om haar diensten uit te breiden. De woning van Leon en Inge leek haar geschikt. “Uiteindelijk haakte ze af,” vertelt Erik, “maar wij waren wel enthousiast geworden. Dan doen we het toch zelf, dachten we”, lacht Erik. Zijn ouders hadden een financiële achtergrond en hijzelf had bouwtechnische bedrijfskunde gestudeerd en werkte inmiddels als makelaar. “We hadden nog geen idee hoe de markt in elkaar stak, maar zijn plannen gaan maken om de woning om te bouwen naar een kleinschalig verzorgingstehuis. Toen was de woning ineens wel interessant geworden en werd het gekocht door wat toen nog DS Verzorgd Wonen heette.”

Stroeve start

Het idee om woonzorglocaties voor het hogere segment te exploiteren liet Erik niet los. De makelaardij bleek niet zijn wereld. Zeker niet op een moment waarop er geen huis te verkopen viel. “Ik miste de actie en was de ouderenzorg inmiddels gaan waarderen.”

Hij was 27, had door wat eigen bedrijfjes ontdekt dat hij aardig kon ondernemen en liep op een bepaald moment een voormalige zorgboerderij in Friesland tegen het lijf. Zijn ouders wilden financieel een handje helpen, op de voorwaarde dat Inge op de centen mocht letten. Erik ging akkoord en de eerste locatie van Valuas was geboren. “We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt”, zegt Erik over die eerste periode. 

“We kenden de markt van ouderenzorg helemaal nog niet. Dus belde ik verzorgingstehuizen om me in de markt te verdiepen. En zo heb ik veel verschillende locaties van binnen gezien.” Ook de plek – net buiten een klein, Fries dorp – was achteraf gezien geen voor de hand liggende keuze. “Bewoners bleven naar het vertrouwde bejaardentehuis gaan,” vertelt Inge, “die waren niet van plan om een exclusief appartement van een stel niet­Friezen te huren. Zelfs de plaatselijke huisarts was niet overtuigd. De eerste jaren kregen we de appartementen niet vol en leden wij verlies.” Langzaam maar zeker wisten wat minder behoudende omwonenden de woonzorglocatie te vinden. Valuas begon naam te maken. Toen ook een vooraanstaande dame uit een bekende ondernemersfamilie uit Sneek naar Valuas verhuisde, begon het succes pas echt.

Geloof in kansen

Ondanks de ietwat moeizame start, heeft de familie Van den Boom altijd vertrouwen gehouden in de kansen van Valuas. Gedrevenheid, doorzettings­ vermogen en bevlogenheid kenmerken niet alleen de familie, maar ook hun bedrijf. En ondernemerschap, want ook al staat Valuas voor compassie en menselijk­ heid, het is en blijft een bedrijf dat toekomstbestendig wil zijn. “Aan de keukentafel ging het al over de zaken die mijn vader deed, dat onderwerp meed hij absoluut niet”, vertelt Erik over Leon van den Boom, die eind jaren ’90 met Inge en nog twee compagnons een financieel adviesbureau oprichtte. “Tijdens corporate diners mochten wij als kinderen altijd mee­eten en als mijn vader een golftoernooi organiseerde waren wij de enige kinderen op de deelnemerslijst. Ik vond het reuze­interessant, als al die zakenmensen bij ons over de vloer kwamen. Ik was geïnteresseerd in hun verhalen. Nog steeds lees ik liever een biografie van een inspirerende ondernemer dan een management­ boek.”

Ondernemerschap zat er bij Erik altijd al in. “Geërfd van mijn vader”, zegt hij. “Maar het door­ zettingsvermogen kwam pas later; op school was het lastiger.” De beginperiode van Valuas was wat dat betreft een goede leerschool. “We hadden de hand­ doek in de ring kunnen gooien”, zegt Inge. “Maar Leon droomde van hoe Valuas een groep zou worden. In die lastige beginperiode herinnerde hij ons eraan in wat voor ’n goede, mooie markt we zitten. ‘Kijk eens wat je doet’, zei hij als wij ons druk maakten om de lege appartementen. Naïef was hij niet. Juist niet; hij was realistisch, maar geloofde gewoon sterk in wat Valuas kon worden. En dat als we de schouders eronder zouden zetten, er mooie kansen waren voor ons bedrijf.”

'What you see is what you get; Inge is zichzelf en ik ben dat ook'

Complementair

Leons geloof bleek terecht. De familieleden van de eerdergenoemde dame uit Sneek waren zo tevreden geweest over de goede zorg, dat zij hun lof over Valuas veelvuldig uitspraken. Als een sneeuwbal verspreidden de mooie woorden zich, waardoor lege appartementen al snel tot het verleden behoorden en ruimte ontstond voor nieuwe locaties. Inges rol werd prominenter. “Onze gedrevenheid hebben we gemeen. Haar relativeringsvermogen is een welkome aanvulling”, zegt Erik over Inge. “Als ik te snel ga, houdt zij de overview. ‘Even terug’, zegt ze dan.

En dan kijken we er nog eens goed naar. Soms weet ik haar te overtuigen, soms moet ik terug naar de tekentafel.” “We houden elkaar in balans”, zegt Inge. “Een complementair team is veel waard. Erik heeft veel van het ondernemerschap en de positieve insteek van Leon, maar brengt ook een eigen slag­ vaardigheid met zich mee die Valuas verder brengt.” Helaas is Leon enkele jaren geleden overleden.

“We handelen in zijn geest en geïnspireerd door zijn doorzettingsvermogen”, zegt Inge. “Tegenslagen gaan we niet uit de weg. ‘We take it as it comes’, zei Leon altijd. ‘Wat er ook gebeurt; face it.’ Dat doen we. Hij zou het prachtig vinden, als hij zou zien waar we nu staan.” Erik vult aan: “We zijn altijd bij onszelf gebleven. What you see is what you get; Inge is zichzelf en ik ben dat ook. We hebben hetzelfde DNA. Dat maakt van Valuas een organisatie waar mijn vader trots op zou zijn geweest. En die staat waar hij geloofde dat ze zou komen.”

'Omwonenden bleven stug naar het oude bejaardentehuis gaan'

Ruim 30 huizen

Halverwege 2022 had Valuas dertien woonzorg­ locaties. Met de fusie met Domus Magnus in november is dat aantal ruim verdubbeld naar dertig. Beide organisaties richten zich op unieke kleinschalige particuliere woonzorghuizen voor ouderen. “We waren toe aan meer slagkracht, maar als het gevoel niet goed was geweest, waren we op dezelfde voet en zelfstandig verdergegaan”, zegt Erik over de keuze om te fuseren. Hij noemt het bizar, hoe goed Domus Magnus en Valuas bij elkaar passen. “De kernwaarden van hen en die van ons zijn synoniemen van elkaar. Tegelijkertijd is er de complementariteit die wij belangrijk vinden; Valuas staat nu waar Domus Magnus enkele jaren geleden stond. Dat versterkt elkaar.

Het gedeelde DNA, en het ondernemerschap en de slagvaardigheid van Navitas Capital maakt de driehoek compleet. Met deze fusie hopen we een grote stap voorwaarts te maken. We zitten nu overal in Nederland, op de mooiste plekken. En één daarvan is wel erg bijzonder: mijn ouderlijk huis – de woning in Huizen die we jaren geleden aan DS Verzorgd Wonen ver­ kochten – is sinds 2016 een Domus Magnus­locatie. Zo is de cirkel voor ons rond.” 

Valuas en Domus Magnus

Valuas biedt kleinschalig wonen op niveau. De mens staat centraal; medewerkers bieden persoonlijke zorg en alleen wat niet meer lukt, nemen zij over. Domus Magnus heeft met haar smaakvolle villa’s en persoonlijke benadering eenzelfde werkwijze en dat maakt de samenwerking voor beide partijen logisch. Sinds november 2022 zijn Domus Magnus en Valuas met meer dan dertig huizen ‘groot in kleinschalige ouderenzorg’.