Avantium

Avantium is een leidend technologiebedrijf, actief in de chemie en cleantech industrie. De onderneming ontwikkelt en commercialiseert YXY - de merknaam voor het maken van groene bouwstenen voor de productie van materialen en brandstoffen - die kunnen concurreren op basis van prijs en prestatie. Maar Avantium levert ook R&D diensten en systemen aan leidende ondernemingen in de energie en chemische industrie, gericht op de ontwikkeling van nieuwe katalytische processen. De klanten van Avantium's R&D diensten en systemen zijn wereldwijd opererende ondernemingen, zoals Royal Dutch Shell, BP en Sasol.

Navitas Capital participeerde sinds 2009 in het bedrijf als private partij. Op 15 maart 2017 kende Avantium een beursgang. Navitas heeft haar commitment als aandeelhouder getoond door bij de beursgang extra te investeren.

De gelden van de beursgang worden aangewend voor de bouw van een nieuwe fabriek in de haven van Antwerpen, in samenwerking met de Duitse chemiereus BASF. Avantium schat de kosten van dat project tussen de 65 en 75 miljoen euro. Met de succesvolle beursgang haalt het bedrijf 103 mln miljoen euro op. Het is de bedoeling dat Avantium in de nieuwe fabriek kan beginnen met de grootschalige vervaardiging van zijn belangrijkste product: een milieuvriendelijke variant op de traditionele PET-fles. Deze zogeheten PEF-fles wordt niet gemaakt van olie, maar van plantaardige suikers. Coca-Cola en Danone namen in 2014 tevens een belang in Avantium omdat ze toekomst in de PEF-fles zagen.

“Voor ons is Navitas niet alleen een leverancier van het vereiste kapitaal en kennis. Ze hebben onze onderneming in het verleden ook geïntroduceerd bij andere sterke en professionele financiële partijen”, aldus Van Aken. Voor Navitas Capital is het een uitgelezen mogelijkheid om deel te nemen in een toekomstgerichte en kansrijke technologie.

Navitas Capital is voor Avantium een belangrijke partner. “Ze zijn in ons geïnteresseerd vanwege ons ondernemerschap”, zo heeft Van Aken gemerkt.

Lees meer op www.avantium.com
Lees verder