Avantium

Avantium is een leidend technologiebedrijf, actief in de chemie en cleantech industrie. De onderneming ontwikkelt en commercialiseert YXY - de merknaam voor het maken van groene bouwstenen voor de productie van materialen en brandstoffen - die kunnen concurreren op basis van prijs en prestatie. Maar Avantium levert ook R&D diensten en systemen aan leidende ondernemingen in de energie en chemische industrie, gericht op de ontwikkeling van nieuwe katalytische processen. De klanten van Avantium's R&D diensten en systemen zijn wereldwijd opererende ondernemingen, zoals Royal Dutch Shell, BP en Sasol.

Avantium heeft recent een pilot-fabriek geopend in Geleen om te demonstreren dat met de YXY technologie op een kostenefficiënte manier Furanics bouwstenen kunnen worden geproduceerd voor groene materialen en biobrandstoffen. De fabriek zal ook worden gebruikt om grotere hoeveelheden YXY materiaal te maken voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie aan materialen, plastics en chemicaliën. Hiermee wordt de ontwikkeling en commercialisering van een groene polyester mogelijk gemaakt, die PEF wordt genoemd. PEF is een duurzaam polymeer dat gemaakt kan worden uit biomassa in plaats van aardolie. Avantium verwacht dat PEF het materiaal van de toekomst kan worden dat olie-gebaseerde plastics zoals PET gaat vervangen. Avantium heeft aangetoond dat PEF een aantal eigenschappen heeft die significant beter zijn dan PET, waaronder de lagere doorlaatbaarheid van zuurstof, water en koolzuur, en betere hittebestendigheid.

Avantium's YXY technologie maakt het mogelijk om 100% groene en 100% recyclebare plastics te maken die kunnen concurreren op prijs en prestatie met huidige plastics zoals PET. Avantium werkt actief aan het ontwikkelen van PEF flessen voor water, frisdranken, voedsel, cosmetica en wasmiddelen. Daarnaast werkt het bedrijf aan PEF vezels voor textiel en tapijten, polyamides, verven en lakken.

Navitas Capital is voor Avantium een belangrijke partner. “Ze zijn in ons geïnteresseerd vanwege ons ondernemerschap”, zo heeft Van Aken gemerkt. “Voor ons is Navitas niet alleen een leverancier van het vereiste kapitaal en kennis. Ze hebben onze onderneming in het verleden ook geïntroduceerd bij andere sterke en professionele financiële partijen”, aldus Van Aken. Voor Navitas Capital is het een uitgelezen mogelijkheid om deel te nemen in een toekomstgerichte en kansrijke technologie.

Avantium heeft medio 2011 voor circa € 30 miljoen nieuwe financiering afgesloten bij gerenommeerde, internationale investeerders: Sofinnova Partners, Aster Capital en De Hoge Dennen. Daarnaast hebben de bestaande investeerders Aescap Venture, Capricorn Cleantech Fund, ING Corporate Investments en Navitas Capital aan de financiering deelgenomen. In totaal investeren de nieuwe en bestaande investeerders € 25 miljoen in Avantium. Tevens heeft met Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie een TERM subsidie en een innovatiekrediet van € 5 miljoen toegewezen aan Avantium.

Voor meer informatie over Avantium klikt u hier.